Skip to main content
STEM vesti

Posetite izložbu “Mileva: Mi smo stena” o životu i delu naše naučnice Mileve Marić Ajnštajn

Kada pomislimo na reč naučnik, obično nam prvo na pamet padne crno bela slika starca sa isplaženim jezikom i razbarušenom kosom. Iako je Albert prva asocijacija, on nije jedini Ajnštajn koji je imao veliki doprinos nauci. Ne treba zaboraviti Milevu koja je jedna od naših najtalentovanijih matematičarki i fizičarki.

U Novom Sadu je nedavno otvorena izložba pod imenom “Mileva: Mi smo stena”. To je interaktivna multimedijalna izložba u Muzeju grada Novog Sada o Milevi Marić Ajnštajn.

Njen doprinos Ajnštajnovim otkrićima je neosporan. Da nije bilo nje, pitanje je da li bi bili objavljeni njegovi radovi o fotoelektričnom efektu, Braunovom kretanju i veličini molekula i specijalnoj teoriji relativiteta.

Ova izložba koristeći najnoviju tehnologiju i različite oblike umetnosti prikazuje život i rad ove fascinantne naučnice koja bez obzira na sva dostignuća, biva često bačena u senku. Ako je posetite, saznaćete istorijske činjenice i čućete neispričane priče o njenom i životu njene dece koje vas neće ostaviti ravnodušnim. Videćete i divne elemente postavke kao što je soba svitaca i otkriti koja je simbolika te interesantne životinjice. Izložba se prostire na 1200 metara kvadratnih i 12 soba, pri čemu svaka donosi nešto novo. Možete je posetiti svakog dana sem ponedeljka, od 9 do 17 sati.

Rastite uz nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umetnost i matematiku

STEAM je uzbudljivo i inovativno polje, sa mnogim mogućnostima za žene i devojke da započnu svoju karijeru. Pridružite se tehnološkoj industriji kako biste učestvovale u kreiranju inovacija i pokretanju promena u svojoj zajednici ali i u svetu. Vi to možete!