Skip to main content

HackTI Girls, hakaton za studentkinje i srednjoškolke, održan je 26. januara 2023. u Muzeju nauke i tehnologije za 50 devojaka iz cele Srbije. Tema AFA hakatona bila je kako približiti STEAM mladim devojkama, a među ponuđenim idejnim rešenjima bile su aplikacije, igrice i personalizovane igrice, platforme… Hakaton je organizovan u partnerstvu sa Huawei, a pod pokroviteljstvom Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Kanadske ambasade koja je patron MOGIS inicijative, uz akademskog partnera Matematičku gimnaziju iz Beograda.

Događaj su otvorili ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i kanadski ambasador NJ.E. Džajls Norman koji su inspirativnim govorima motivisali takmičarke, ali i poručili da su STEAM oblasti budućnost, a da se poslovi odavno ne dele na muške i ženske i pružili punu podršku devojčicama i devojkama da se bave prirodnim naukama.

Vredne nagrade za šampionke obezbedio je Comtrade, a svi predlozi su bili zanimljivi, detaljno razrađeni i obrazloženi, pa žiri nije imao lak zadatak. Pobednice su bile META GIRLS, tim koji su činile Kristina Jevremović iz Osme beogradske gimnazije, Mira Vukmirović iz Matematičke gimnazije, Andrea Opavska iz Gimnazije „Jan Kolar“ iz Bačkog Petrovca i Nađa Ranđelović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, sa mentorkom Sanjom Žugić iz kompanije Playstudios.

Rešenje pobedničkog tima je bila aplikacija Insteamgirl, preko koje bi devojke mogle da prate aktuelnosti iz STEAM sveta, podkaste sa STEAM tematikom, da dobijaju informacije o mogućnostima školovanja, informišu se o STEAM karijerama, međusobno povezuju i prate video trendove iz STEAM sveta o eksperimentima i drugim zanimljivostima.

Mentorke na ovogodišnjem hakatonu su bile i Žaklina Stojšin (Schneider Electric), Maša Marić (KPMG), Ana Mitorvić i Danica Bogunović (Ubisoft), Milica Stankić (Growit), Marijana Gligorić (BrigIT) i Milica Pajević (Saga).

Članovi žirija bili su Katarina Radović iz Huawei, državni sekretar Milan Dobrijević iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Olgica Marinković kao predstavnica kanadske ambasade i Ksenija Karić u svojstvu potpredsednice AFA borda i CEO Schneider Electric.