Skip to main content

AFA je organizovala virtuelni hakaton za srednjoškolke – Hack IT Girl, koji se održao 1. i 2. decembra 2021. godine na kom je naš strateški partner bila Matematička gimnazija, a čitav projekat se dešavao pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Hakaton je okupio oko 140 srednjoškolki iz cele Srbije koje su bile raspoređene u 20 timova i zajedno sa mentorkama radile na kreiranju rešenja za zadati ekološki izazov.

Hack IT girl je deo MOGIS (More girls in STEAM) projekta koji ima za cilj da osnaži i inspiriše naredne generacije devojčica i devojaka u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike, kako bi bile podjednako zastupljene u tehnološkim poslovima budućnosti i učestvovale u kreiranju nove, digitalne civilizacije.

Prema poslednjim Majkrosoft istraživanjima najčešći razlozi zašto devojčice „beže“ od nauke i tehnologije su ti što postoje uverenja da te oblasti nisu zanimljive ali i zato što nemaju ženske uzore u njihovom okruženju. Zato mentorke na hakatonu, osim što pomažu devojčicama u kreiranju konceptualnog rešenja, predstavljaju i njihove role modele.

Kompanija Xiaomi je, po drugi put, podržala devojčice u STEAM-u, nagradivši pobednički tim sa šest POCO telefona! Takođe, predstavnik kompanije Xiaomi Srbija ujedno je bio i predsednik žirija koji je učestvovao u odabiru pobedničkog rešenja.

Pobednički tim pod nazivom NMJ.exe činilo je šest sjajnih devojčica: Julijana Aleksić, Nevena Đorđević i Milica Kovačević iz Treće beogradske gimnazije, Mia Savić iz Šeste beogradske gimnazije, Vera Vlaški i Ivana Đurović iz Matematičke gimnazije. Pobednički tim je predvodila Marija Crnomut, research manager u kompaniji IDC. Pobedničko tehnološko rešenje predstavlja aplikaciju koja rešava kako ekološki problem u vidu zagađenja, tako i problem gladnih i siromašnih ljudi. Pobednice su pokušale da reše problem bacanja hrane koja je i dalje upotrebljiva pomoću aplikacije koja spaja narodnu kuhinju, donore hrane i potrošače.