Skip to main content

Prvi International Female Students Hackathon u oblasti sajber bezbednosti AFA je održala 12. i 13. maja u partnerstvu sa Women4Cyber chapter Srbija i AFA Švajcarska, a uz podršku kompanija TeleGroup i Microsoft Švajcarska na kome su učestvovale studentkinje sa tehničkih, tehnoloških i biznis fakulteta iz Srbije i Švajcarske.

Hakaton je realizovan u virtuelnom 3D okruženju, a učesnice su radile na rešenju za izazov deep fake u oblasti sajber bezbednosti. Studentkinjama su se obratile ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, potpredsednica Women4Cyber Chapter Srbija Sanja Kekić, enterprise security executive u Microsoft Švajcarska Natalie Mombelli i suosnivačica kompanije Tele Group Diana Gligorijević.

Huawei je ponovo podržao devojke u STEM, nagradivši pobednički tim sa četiri Huawei MatePad T8 tableta! Pobednice su bile Vanja Božić (Sorobna), Dragana Ninković (ETF), Nina Krstović (Tehnički fakultet Singidunum) i Nina Cojić (Fakultet IT, Metropolitan) koje su radile sa mentorkama Kristinom Knežević iz TeleGroup i Sofijom Martinez Gomez iz Rosche Diagnostic Europe.

Tim je osmislio rešenje za kreiranje aplikacije koja omogućava otkrivanje falsifikata u sajber bezbednosti kao i zaštitu ličnih podataka korisnika. Aplikacija, pod nazivom BlockFake App se zasniva na Cloud Computing-u uz upotrebu Blockchain tehnologije, a uglavnom je namenjena velikim kompanijama čiji je glavni fokus sajber bezbednost i deepfake izazov.

Tim koji je osvojio drugo mesto je bio mentorisan od strane Karl Otsa iz kompanije Microsoft Švajcarska, a  Ümmünur Armagan, Milica Andrić, Tijana Aleksić, Tijana Kolović i Nikolina Tomić su zajedničkim radom došle do izuzetnog rešenja za deepfake pod nazivom Smarter Way.

Mentorke su još bile Neda Bunijevac (Levi9), Sanja Dragičević, Dunja Majstorovic (Telenor), Natalya Tarasova i Johanna Thorsen (Netlight) i Simona Traykova (Palantir).

Žiri su činili Sanja Kekić, Saša Vidanović (customer success account management lead u Microsoft Švajcarska) i Ivana Ružičić (CEO u Smart New Frontier Group.