Skip to main content

Hack#teen 2021 za devojčice uzrasta 11-14 godina organizovan je 22. aprila 2021. u Muzeju Jugoslavije i okupio je 50 učenica osnovnih škola iz Jošaničke Banje, Jaše Tomića, Venčana, Ljubovije, Smedereva, Kruševca, Lazarevca i Beograda. Hakaton je organizovan uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Telenor fondacije i kompanije Huawei.

Učesnice su upoznale i uzore u STEM oblastima Irenu Stolić, studentkinju ETF i dobitnica nagrade The most innovative Youth of the year na Innovation Week 2019, sa svojim izumom robota koji plete narukvice prijateljstva, kao i Anđelu i Leonoru Ristić, srednjoškolke iz Vranja, vicešampionke međunarodnog takmičenja iz robotike u Кini.

Pobednice takmičenja bile su „Girls Code“ – Mina Živanović, Anja Milanović, Ivana Polić, Vanja Đoković i Ljubica Mićić iz Osnovne škole „Petar Vragolić“ iz Ljubovije. Drugo mesto pripalo je „Girls for 21st century“ iz OŠ „Dragomir Marković“ iz Kruševca, a treće timu „Veljine pčelice“ iz OŠ „Velja Gerasimović“ iz Venčana.

Devojčice su uz pomoć mentorki Sanje Žugić (Madheadgames), Katarine Milosavljević (Fishing Booker), Milice hadžitanović (Microsoft), Ivane Ivanović (NCR), Katarine Ivošević (Levi9), Vesne Milovanović (Telenor), Aleksandre Vučićević i Maje Janković (Saga), Nataše Popović (Schneider Electric), Jovane Stojadinovć (Comtrade) i Jovane Tadić (Huawei) kreirale tehnološka rešenja koja na interesantan i efikasan način promovišu znanje, i koja će podstaći veću zainteresovanost za učenje, a i obrazovanje učiniti kvalitetnijim i uzbudljivijim.

Žiri su činili državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miloš Cvetanović, marketing menadžer za EBG Huawei Nada Tubić, prgram menadžer Fonda za inovacionu delatnost Dragan Vujović i Jelisaveta Lazarević ispred AFA organizacije.