Skip to main content

AFA i kompanija Telekom Srbija su 20. aprila 2019. godine organizovali Hack#Teen, događaj koji je okupio učesnice osnovnih škola u cilju obeležavanja Međunarodnog dana devojčica u IKT. Devojčice su zajedno sa mentorkama iz kompanije Telekom Srbija radile na inovativnim rešenjima za motivisanje devojčica i devojaka za izbor STEM oblasti u karijeri (eng. Science, Technology, Engineering, Maths) i dalji razvoj u polju nauke i tehnologije.

Devojčice završnih razreda tri osnovne škole iz Beograda (OŠ „Mića Stojković“, OŠ „Rade Drainac“ i OŠ „Svetozar Marković“), kao i devojčice završnih razreda programa za talente iz matematike u okviru Prve kragujevačke gimnazije imale su zadatak da kreiraju komunikacionu platformu kojom bi privukle vršnjakinje za bavljenje STEM profesijama.

Vredne nagrade je obezbedila kompanija Comtrade i njihov brend Tesla, a pobednički tim je imao priliku da na AFA Nedelji inovacija 20-24. maja 2019. predstavi projekat u okviru Teenage stejdža.

Pobednice takmičenja su bile devojčice iz svetlo plavog tima, koje su osmislile „Escape room – Pobedi Pitagoru“ iz koga se izlazi samo pomoću rešavanja zadataka iz fizike, hemije, matematike i inženjerstva.