Skip to main content

Girls Hack 2021 održan je u okviru AFA Women’s Ledershi Summit i okupio je 40 devojaka koje su bile podeljene u timove sastavljene od po četiri studentkinje sa sa tehničkih, biznis i umetničkih fakulteta. Glavni partner dvodnevnog online događaja bio je Microsoft Development Centar Srbija.

Tema hakatona je bila iz oblasti health techa, a timovi su imali zadatak da lociraju neki gorući izazov u zdravstvenom sistemu i predlože tehnološki potkovano rešenje. Mogla su se čuti razna zanimljiva rešenja za probleme sa kojima se suočavaju građani kada treba da zakažu prvi pregled u domu zdravlja, stariji građani, mladi kada je u pitanju psihološka pomoć i sl.

Kompanija Xiaomi je podržala devojke u STEM, nagradivši pobednički tim sa četiri Redmi 10 telefona! Pobednički tim je osmislio jedinstveno AI rešenje za hitnu pomoć – „crAIsis“, koje bi na osnovu veštačke inteligencije procenjivalo stanje pacijenta koji zove hitnu pomoć i ocenjivalo da li je potreban izlazak ekipe hitne pomoći na teren. Članice ovog tima Anđela Ivković (Građevinsko-arhitektonski fakultet), Meliha Selimović (Mašinski fakultet), Una Janković (FON) i Marta Bošnjak (Elektrotehnički fakultet) predvodila je mentorka Milica Panić iz Levi9.

Mentorke su još bile Milica Hadži-Tanović (Microsoft), Irena Woloszyn (Google), Jelena Šalipurović (Comtrade), Jelena Brkic (3Lateral), Sanja Alimpijević (Ubisoft), Milica Panić (Levi9), Julijana Simić (Asseco), Tatjana Radaković (IKEA) i Hajdi Ćenan (AIRT).

Članovi Žirija bili su direktorka komunikacija u MDC Srbija Tanja Tatomirović, direktor u Xaomi Ninko Đurić i menadžer za društvene mreže Bogdan Radenković.