Skip to main content
STEAM vesti

IZUZETNE ŽENE SRBIJE: Mural Jelisaveti Načić u Beogradu

By 05/08/2023August 11th, 2023No Comments
Foto: Facebook, Pijanista

Beograđani su odali počast prvoj srpskoj arhitektici Jelisaveti Načić, i to muralom na fasadi zgrade u centru grada, u Jevremovoj 15.

Istorija pamti Jelisavetu i to zahvaljujući njenoj izuzetnosti i upornosti. Kada je imala 18 godina odlučila je da se upiše na arhitekturu na Tehničkim fakultetima, smeru koji je otvoren iste godine. Ovde pričamo o 19. veku i očekivano je da je mlada Jelisaveta naišla na neodobravanje. Čak su i njeni roditelji bili protiv toga da započne studije. Međutim, to nije bilo dovoljno da se pokoleba, posle četiri godine je diplomirala i zaposlila se u Ministarstvu građevina, još jedan nezapamćeni uspeh u sferi gde su dominirali muškarci.

Pre samo vek i po, ženama je bio zabranjen rad u državnoj službi, a Jelisaveta je stavila tačku na ovo pravilo. Nakon što je stekla iskustvo kao crtač u ministarstvu, počela je da stvara brojne projekte širom Beograda. Neke od najvećih znamenitosti i najlepših zgrada Starog grada su upravo dela njenog genijalnog uma: Osnovna škola “Kralj Petar I”, Malo stepenište na Kalemegdanu, Crkva svetog Aleksandra Nevskog…

Jelisaveta je bila pionir u svetu srpske arhitekture ne samo zbog svog pola, već je i zbog toga što je projektovala prvu bolnicu za tuberkulozu i prvu planski zidanu zgradu na čitavom Balkanu!

Ovo su nesumnjivo dovoljni razlozi da se Jelisaveta pojavi na jednom od murala u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”. Ovaj projekat je pokrenula Ambasada Kraljevine Holandije, a uključeni su i Kulturni centar Grad, Street art muzej u Amsterdamu, Street Art Belgrade i Centar za ženske studije. Autor murala je čuveni Andrej Josifovski, poznatiji kao PIJANISTA koji je doktorirao na “Jelisavetinom” arhitektonskom fakultetu.