Skip to main content
STEM vesti

Nzambi Matee: Gradi kuće od recikliranog otpada

Kako su to povezani plastični otpad i kuće? Za Nzambi Matee – na svaki mogući način. Ova mlada inženjerka iz Kenije je napravila pravu revoluciju u reciklaži plastike. Prepoznala je veliki problem 2018. godine u svojoj domovini, gde su svakog dana stanovnici proizvodili oko 500 tona plastičnog otpada. U glavnom gradu Najrobiju se nalazi i ozloglašena deponija Dandora koja zauzima površinu od 22 fudbalska terena! Ovo je ogroman problem, imajući još u vidu i to da je plastici potrebno nekoliko stotina godina da se razgradi.

Već 2019. godine je osnovala svoju kompaniju – Gjenge Makers, koja proizvodi “cigle”, tačnije blokove za gradnju od plastike. Počela je tako što je reciklirala plastični otpad u dvorištu kuće svoje majke, dodavala mu pesak i tako stvarala održiv građevinski materijal. Ovi blokovi su otporni na nepogodne vremenske uslove i koroziju, zbog čega se mogu koristiti u izgradnji kuća, puteva i drugih konstrukcija. Procenjuje se da su čvršći od betona čak pet do sedam puta! Blokovi su, uz sve prednosti, i jeftiniji od običnih cigli za 30%. Ova proizvodnja je dobra po okolinu, a i ekonomski je održiva.

Facebook, Nzambi Matee

Gjenge Makers je 2020. proizvodio 1.000 blokova dnevno, a već sledeće godine 1.500. Nzambi je pokrenuvši ovaj biznis otvorila 112 novih radnih mesta, pomažući u rešavanju problema visokog procenta nezaposlenosti u Keniji (10,4%).

Nzambin uspeh je brzo prepoznat, zbog čega je dobila nagradu za Mladog inovatora Afrike i nagradu Mladog šampiona planete Zemlje (Young Champion of Earth) od programa za životnu okolinu Ujedinjenih nacija. Ovo je samo početak proizvodnje koja će se verovatno proširiti i na druge zemlje i, ko zna, možda postati novi trend u arhitekturi, a Nzambi prava inspiracija svima koji se interesuju za očuvanje životne sredine!