Skip to main content
STEAM vesti

STEM HEROINE: Amanda Hol, Kanađanka koja je iz Tibeta doskočila litijumu

By 01/08/2023August 11th, 2023No Comments

Foto: Freepik

Priča koja inspiriše, o STEM heroini Amnadi Hol, počela je pre pet godina. Kanađanka se 2018. uputila na Tibet ne znajući da će joj jedan susret tamo promeniti tok života i samo par godina kasnije učiniti finalistkinjom za nagradu preduzetnika godine. Amanda je rođena 1973. godine i do skoro je živela uobičajenim životom. Završila je fakultet za biologiju u Torontu, namučila se da nađe posao, a činjenica da je tek postala majka je bila otežavajući faktor.

Kako su godine prolazile, radnih mesta u struci je bilo sve manje da je morala da se preseli, uvidela da je biologija ipak ne interesuje i odlučno je započela studije geofizike. Shvatila je da je ova nauka njena prava strast i nije joj bio problem da čak i svoju bebu dovodi na predavanja ako je to značilo da će se približiti ostvarenju svog sna. Sa novom diplomom lako je našla posao u oblasti nafte i gasa u Kalgariju.

Pre pet godina je odlučila da poseti daleki istok. Obilazila je Tibet i ono što ju je iznenadilo dok je bila u jednom budističkom manastiru bio je monah koji je koristio ni manje ni više – pametni telefon. Tada je Amanda shvatila zašto je najlakši metal toliko veliki trend u svetu. Eno je tamo, na više od 10.000 kilometara od kuće, posmatrajući čoveka koji je život posvetio religiji, kako drži pametan telefon kojeg pokreće baterija na litijum.

Foto: Amanda Hol, LinkedIn

Život sa elektronikom i autoindustrijom kakav poznajemo bi bio nemoguć bez litijuma, a njegova potražnja raste iz godine u godinu. Do 2050. godine se očekuje da će se potražnja za njim povećati čak 20 puta! Međutim, njegovo iskopavanje zagađuje vodu, čini zemljište u okolini neplodnim, a gasovi pojačavaju efekat staklene bašte. Amanda je našla rešenje za ovaj problem osnovavši Summit Nanotech čiji je cilj iskopavanje litijuma tako da se što manje ošteti priroda i zabeležila je neverovatne rezultate. Proizvodnja hemijskog otpada je smanjena za 90%, a vodu ne koriste uopšte!

Iako joj je na početku delovalo kao da je protraćila godine studirajući biologiju, dobro joj je došla u Summit Nanotechu. Inspiraciju za “čisto” iskopavanje litijuma našla je upravo u anatomiji, na osnovu toga kako funkcioniše ljudski bubreg.

Summit Nanotech je sada jedna od vodećih firmi kada je u pitanju iskopavanje ovog metala, a započela je kao kompanija kojom su rukovodile samo žene iz struke. Amandin uspeh su prepoznale brojne komisije za nagrade, od kojih je jedna EY (Ernst i Jang) nagrada za preduzetnika godine gde se plasirala u finale. I tako je Amanda Hol izgradila neverovatnu firmu koja je počela svojevrsnim eureka momentom, samu sebe je naučila nanotehnologijama i sve to dok je balansirala odgajanje tri ćerke, što je čini pravom, modernom STEM heroinom.