Skip to main content
STEAM vesti

Izložba Coexistence – spoj umetnosti i prirode

By 23/02/2023May 31st, 2023No Comments

Nedavno je u Beogradu postavljena izložba pod imenom “Coexistence” posvećena bioartu, odnosno spoju umetnosti i prirode. Ona obuhvata radove novosadske umetnice Adrienn Ujhazi iz serija “Biophilia” i “Memento”, gde se ruše granice između umetnosti, nauke i tehnologije. Za razliku od ulja na platnu ili kakvog akvarela, u galeriji Novembar možete očekivati da vidite ova umetnička dela stvorena pomoću mikroorganizama.

U ove dve serije Adrienn prikazuje različite faze rada sa materijalima koji su uzgajani (da, uzgajani!). Napravljeni su od živih organizam). Zvezda ove postavke je definitivno SCOBYsimbiotska kultura bakterija i kvasca, poznata po tome što se od nje pravi piće po imenu kombuha. Međutim, SCOBY je mnogo više od toga. Nedavno je čak napravljena veštačka koža od ovog biološkog materijala, čiji se potencijal još uvek otkriva. Adriennina serija “Memento” obuhvata vizuelnu dokumentaciju i istraživanje SCOBY-ja.

Ova postavka pored slika, fotografija i videa uključuje i instalacije i žive skulpture – time čineći je jedinstvenom i stvarno nezaobilaznom ovog meseca!

Postavka u Kursulinoj 22 i traje do 5. marta, a ulaz je besplatan.

Rastite uz nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umetnost i matematiku

STEAM je uzbudljivo i inovativno polje, sa mnogim mogućnostima za žene i devojke da započnu svoju karijeru. Pridružite se tehnološkoj industriji kako biste učestvovale u kreiranju inovacija i pokretanju promena u svojoj zajednici ali i u svetu. Vi to možete!