Skip to main content
STEAM vesti

Branislava Mitić: Technical Artist u Ubisoftu – umetnica koja uz tehnologiju oživljava video igre

By 28/03/2023May 31st, 2023No Comments

Pozdrav! Ja sam Branislava i radim u Ubisoftu kao Technical Artist. Posao technical artista u gaming industriji podrazumeva korišćenje umetničkih i tehničkih veština kako bi se kreirali visokokvalitetni vizuelni i interaktivni doživljaji u video igrama. Tehnički umetnici su zaduženi za implementaciju i optimizaciju umetnosti, grafike i vizuelnih efekata unutar gejming endžina (game engine).

Technical Artist at Ubisoft Belgrade
Branislava Mitić, Junior Technical Artist, Ubisoft Belgrade

To zahteva poznavanje tradicionalnih tehnika umetnosti, kao što su crtanje, slikanje i 3D modelovanje, kao i programskih jezika i softverskih alata koji se koriste za kreiranje igara. Tehnički umetnici blisko sarađuju kako sa umetnicima tako i sa programerima kako bi se osiguralo da vizuelne komponente igre budu optimizovane za performanse i da stvaraju željene efekte.

Postoje različita područja unutar tehničke umetnosti u industriji video igara. Neka od najčešćih uključuju:

  • Environment Art:  Kreiranje i implementacija različitih elemenata koji čine okruženje igre, poput terena, vegetacije i zgrada.
  • Character Art:  Kreiranje i implementacija različitih elemenata koji čine likovi u igri, poput njihovih 3D modela, tekstura i animacija. Oni blisko sarađuju sa umetnicima kako bi se osiguralo da likovi izgledaju i kreću se onako kako je predviđeno, kao i sa programerima kako bi se osiguralo da su likovi optimizovani za performanse.
  • VFX: Kreiranje i implementacija različitih vizuelnih efekata u igri, poput eksplozija, vatre, vode i dima.
  • Tools Development: Kreiranje i održavanje softverskih alata koje koriste umetnici i drugi članovi tima za kreiranje elemenata igre.
  • Lighting Art: Kreiranje i stvaranje efekata osvetljenja koji oživljavaju željeni izgled i atmosferu nivoa ili scene, a zatim koriste kombinaciju umetnosti i tehničkog znanja kako bi stvorili efekte osvetljenja koji postižu taj izgled.
  • Camera Artist: Kreiranje sistema kamera koje će igrači koristiti za navigaciju i doživljavanje sveta igre kako bi odredili funkcionalnost i ograničenja kamere.

Ovo su samo neki primeri različitih područja unutar tehničke umetnosti u industriji video igara. Konkretni zadaci i odgovornosti posla mogu varirati u zavisnosti od studija i projekta.

Možda vam sve ovo zvuči previše komplikovano, s obzirom da kod nas još uvek nisu definisane jasne studije koje bi vam pomogle u sticanju znanja u oblasti tehničkog arta, ali nemojte klonuti duhom. Ubisoft neguje kulturu zaposlenih podstičući zajednički rad između studija širom sveta, tako da nikada nećete ostati u poziciji u kojoj ne možete rešiti svoj zadatak. Ovim sistemom, dostupno vam je znanje iskusnijih kolega u svim navedenim oblastima kao i mnogim drugim. Uvek ćete moći računati na njihovo iskustvo u datim oblastima, kao i na pristup ogromnoj internoj bazi znanja, sa mogućnošću pohađanja dodatnih kurseva usmerenja preko Udemy platforme.

Iz mog ličnog iskustva, mogu vam reći da je apsolutno moguće da izaberete branšu u kojoj verujete da biste najviše doprineli, ali i koja bi vam donela zadovoljstvo u tome što radite. Moja profesija je godinama bila vezana za IT administraciju, koja suštinski nema dodira sa samom produkcijom video igara. Za tehnički art sam saznala dosta kasnije, i shvatila da bih se više pronašla u tom polju, s obzirom da sam samostalno već imala interesovanje u sferama 3D modelovanja i dizajna, iako nisam posedovala većinu drugih skilova potrebnih za ovu poziciju. Uz pomoć kolega iz beogradskog studija, pripremila sam se za test koji me je očekivao kako bih se kandidovala za poziciju Technical Artista i sve ostalo je istorija. 🙂

Ako imate strast i interesovanje kako za umetnost, filmove, fotografiju, dizajn tako i za tehnologiju, posao tehničkog umetnika u industriji igara može biti uzbudljiv i ispunjavajući karijeri put. Pruža priliku da budete kreativni dok istovremeno primenjujete tehničke veštine kako bi pomogli u oživljavanju video igara.

Rastite uz nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umetnost i matematiku

STEAM je uzbudljivo i inovativno polje, sa mnogim mogućnostima za žene i devojke da započnu svoju karijeru. Pridružite se tehnološkoj industriji kako biste učestvovale u kreiranju inovacija i pokretanju promena u svojoj zajednici ali i u svetu. Vi to možete!