Skip to main content
STEAM vesti

Više žena u nauci i tehnologiji

By 20/03/2019May 31st, 2023No Comments

AFA i Mercedes organizuju događaj „Više žena u nauci i tehnologiji” u četvrtak 21. marta 2019. godine od 16 časova u hali 3 Beogradskog sajma.

U saradnji sa Mercedesom i njihovim brendom She’s Mercedes koji slavi inicijativne, ostvarene i inspirativne žene, želimo da okupimo i udružimo što veći broj žena inženjera i da zajedničkim angažovanjem pružimo primer devojkama za profesionalni i lični razvoj. Želimo da ova platforma raste i razvija se s ženama: iskustva, perspektive i mišljenja su ključna za pomoć u izgradnji zajednice u kojoj razmena, inspiracija i uzajamna podrška mogu uticati na postavljanje novih standarda.

Na događaju će govoriti Ivana Gađanski, poznata srpska naučnica u oblasti bioinženjeringa.

Ovim događajem želimo da obeležimo početak novog AFA projekta pod nazivom „More Girls in STEM“ kojim želimo da podstaknemo i promovišemo veću zastupljenost žena u poljima nauke i tehnologije. Cilj projekta je da okupimo žene iz ovih oblasti koje žele da sarađuju i daju svoj doprinos i da kroz mentorske programe, projekte, meetupove i hakatone približimo devojčicama i devojkama zanimanja koja menjaju svet i motivišemo što veći broj njih da se opredele za prirodne nauke i profesije budućnosti.

Dr Ivana Gađanski

Mi smo svi kao matične ćelije, možemo da postanemo bilo šta. Odluči šta želiš da postaneš i radi na tome.

Dr Ivana Gađanski (Institut BioSens, Novi Sad) je je biolog, istraživač i senior naučni konsultant u Institutu BioSens i Odeljenju za poslovni razvoj u BioSens institutu, docent na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu i predavač na doktorskim studijama Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dr Gađanski poseduje multidisciplinarno iskustvo u biomedicini i bioinženjerstvu.

Doktorirala je na Georg August Univerzitetu i Maks Plank Institutu za biofizičku hemiju, Getingen, Nemačka, bila je Fulbrajt gostujući profesor na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku, SAD, u laboratoriji za Matične ćelije i tkivno inženjerstvo profesora Gordane Vunjak Novaković. 2019 godine je postala jedna od 14 dobitnika projekata američkog Instituta dobre hrane sa projektom za razvoj senzora za monitoring gajenja kultivisanog mesa na mikrofluidnom modelu. Ivana je dobitnik TED Fellow priznanja i član je grupe „Mladi naučnici“ u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Linkedin