Skip to main content
STEM vesti

Proročica weba i izložba naučnih ilustracija

Znate li koga zovu proročnicom weba?

I zašto treba odmah da posetite Pančevo?

Predstavljamo vam našu novu STEAM heroinu, zanimljive Art & Tech vesti… i još ponešto u novom MOGIS blog tekstu!

Kira Radinski je izraelska informatičarka rođena u Ukrajini 1986. godine. Iako još uvek mlada, Kira je zabeležila brojne uspehe i dostignuća u svom životu. Našla se na listi “Forbes 30 under 30” kao zvezda u usponu u oblasti tehnologije, a mnogi je opravdano nazivaju proročicom weba. Njena pasija je data mining – rudarenje (pronalaženje) podataka.

Sa samo 15 godina upisala je Technion, jedan od 100 najboljih univerziteta na svetu, a sa 26 odbranila doktorat na istom. Suosnivač je SalesPredicta, kompanije koja je prodata eBayu za 40 miliona dolara. Trenutno radi kao CEO i CTO u Diagnostic Roboticsu koji pokušava da učini zdravstvenu negu dostupnijom i jeftinijom koristeći veštačku inteligenciju.

Stvorila je i algoritam po imenu Deborah koji predviđa budućnost na osnovu događaja iz prošlosti. Deborah, analizirajući arhive New York Timesa, Wikipedije i Twittera predviđa epidemije, ratne sukobe i nemire sa preciznošću od 70 do 90%. Pomoću svog algoritma naslutila je čak izbijanje kolere na Kubi pomoću podataka iz Bangladeša iz 1960. godine.

Tokom epidemije korona virusa učestvovala je u stvaranju platforme COVID360, koja je izuzetno pomogla izraelskim organima da se nose sa teškom situacijom. COVID360 je bio u formi upitnika iz kog su izvlačene informacije poput: simptoma, svakodnevnih interakcija i njihovih lokacija. Tako je softver pomoću mašinskog učenja predviđao kako će se bolest širiti i u kojim oblastima.

Kira Radinski je stvarno neverovatna žena. Njen cilj nije materijalni uspeh, već da učini ovaj svet boljim mestom tako što će pomoći u zdravstvu i upozoravanju na potencijalne katastrofe. Zato je ona naša STEAM heroina.

Ukoliko želiš da saznaš više o Kirinom putu do uspeha i programu Deborah, pogledaj njen TEDx govor ispod.

Da li ste znali da od 23. avgusta do 15. septembra u galeriji Doma omladine u Pančevu biće održana izložba naučnih ilustracija pod imenom “Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci”. Cilj ove izložbe je da pokaže koliko su umetnost i nauka isprepletani.

Postavku čini 130 ilustracija koje su raspoređene u devet celina.

1. Poprišta evolucije
2. Gde počinje budućnost?
3. Kaleidoskop
4. Izračunavanje
5.  Portreti
6. O izvesnosti i drugim demonima
7. Mašinsko doba
8. Unutrašnji toponimi
9. Orbitiranje

Ukoliko posetite ovu interesantnu postavku koja skreće pažnju na značaj umetnosti u STEAM oblastima imaćete priliku da vidite radove najpoznatijih grafičkih umetnika u Srbiji i regionu. Samo neki od njih su: Aleksandra Jovanić, Anja Sušanj, Artez, Bob Živković, Branko Tmušić…

Ulaz je besplatan i ovo je odlična prilika da posetite izložbu ukoliko ste propustili istu u Beogradu i Nišu.

Rastite uz nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umetnost i matematiku

STEAM je uzbudljivo i inovativno polje, sa mnogim mogućnostima za žene i devojke da započnu svoju karijeru. Pridružite se tehnološkoj industriji kako biste učestvovale u kreiranju inovacija i pokretanju promena u svojoj zajednici ali i u svetu. Vi to možete!