Skip to main content
STEAM vesti

Astrofizika, TikTok i Canva!

By 15/11/2022May 31st, 2023No Comments

Koja srpska astrozičarka je TikTok zvezda?

Koji startap pokrenut od strane jedne žene danas vredi čak 26 milijardi dolara?

Pročitajte puno zanimljivih informacija u novom MOGIS blog tekstu!

Ako ste se na TikToku nekada skrolujući spotakle o profil sa nazivom @drcosmicraynaišle ste na neki od prezanimljivih TikTok video snimaka profila sa preko milion lajkova i 50.000 pratilaca – profil srpske naučnice, edukatora i doktorke astrofizike Tijane Prodanović! 

@drcosmicray O kvatnom preplitanju i nobelovoj nagradi za fiziku 2022 (part 1 od 4) #nauka #samonauka #fizika #quantumentanglement #nobelovanagrada ♬ original sound – Dr Cosmic Ray

“Zašto zvezde nastaju u galaksijama?” i “Zašto CO2 zagreva atmosferu?” su samo dva od mnoštva pitanja na koja Tijana na jednostavan i svima razumljiv način odgovara.

Diplomirala je na Prirodno matematičkom fakultetu u Beogradu, a master studije i doktorske studije iz oblasti astrofizike završila je u Sjedinjenim Američkim Državama, specijalizirajući na kosmičkim zracima – otuda i naziv njenog TikTok profila!

Inspiracija da studira astrofiziku došla je iz crtanog filma “Horton hears a who”, gde slon po imenu Horton počne da čuje glasove koji dolaze iz cveta. Kasnije se otkriva da se unutar njega nalazi ceo jedan svet koga slon nije bio svestan. To je Tijanu podstaklo na razmišljanje – da li se naš svemir možda nalazi unutar nekog cveta, a da izvan njega postoji još nešto nama potpuno nepoznato?

Ona se nakon doktorskih studija vratila u rodni Novi Sad i preuzela je odeljenje astrofizike na katedri za fiziku, gde je godinama bila redovna profesorka. Tijana sada radi kao naučnica u Wonder Dynamicsu. Njena misija je bavljenje naukom, to jest, popularizacija nauke i način na koji razumemo nauku, posebno u savremenom društvu – zato je ona jedna od naših STEAM heroina!

Ako vas zanima nauka i oblast fizike i astrofizike, Tijana na jednostavan način objašnjava komplikovane naučne fenomene – zato je obavezno zapratite na TikToku! A ispod delimo sa vama i dva podkasta u  kojima je nesebično podelila svoje odrastanje, znanje i poglede na najrazličitije i veoma bitne naučne teme i otkrića!

Tijana u Agelast i Pojačalo podkastima!

U 145. epizodi Agelast podcasta Tijana i Galeb se bave jednim od najznačajnijih proboja u oblasti istraživanja svemira, a to je lansiranje James Webb teleskopa milion i po kilometara od Zemlje i prvim objavljenim fotogafijama nakon šest meseci od lansiranja!

U 178. epizodi Pojačalo podcasta Tijana i Ivan se bave temama njenog odrastanja, kako se zainteresovala za nauku i obrela na studijama u Americi, sve do toga kako je sa jedne, a kako sa druge strane katedre, radu u Srbiji, TikTok-u i važnosti naučne komunikacije i edukacije opšte populacije!

Pročitala si sve ovo i interesuje te astrofizika?

Postoje i brojne druge astrofizičarke koje nažalost nisu za vreme svog života imale TikTok koji bi ih proslavio. Treba znati imena tih žena jer su njihova dostignuća pomogla da bolje razumemo svet van naše plave planete.

Putem ovog linka možete pročitati više o njima, upravo u prezentaciji naše STEAM heroine, Tijane Prodanović – Dr Cosmic Ray.

Ako ti se sviđa dizajn fotografija u ovom blog tekstu, onda će ti se svideti i priča o Melani Perkins, koja je jednu internet platformu za dizajn pokrenula sa tačno nula veza u Silikonskoj dolini – ta platforma se zove Canva, a mi smo za tačno nula dinara napravili kul dizajn fotke koji se nalazi iznad.

A Melani… ne samo da je pokrenula Canvu! Ona je, verovale ili ne, napravila danas najvredniji startap u celom svetu koji je osnovala žena, a Google ili Microsoft su spremni da ga kupe!

U početku nije bilo lako. Štaviše, bilo je toliko teško uspeti da je dobila čak preko 100 negativnih odgovora od različitih investitora kada je predstavljala ideju i bila u potrazi za početnim ulaganjem u svoj projekat.

Međutim, zahvaljujući istrajnosti i napornom radu, Perkins je na kraju obezbedila sredstva i pronašla način da uspe! Njena vizija oduvek je bila da izgradi najvredniju kompaniju na svetu. Bez tehničkog znanja ili resursa u Silicijumskoj dolini, sa suprugom se prvo uhvatila u koštac sa tržištem – izdavanjem australijskih godišnjaka za srednjoškolce – pre nego što su u poptunosti prešli na industriju grafičkog dizajna.

Jednu deceniju kasnije, Canva je neizostavna kompanija u domenu grafičkog dizajna za početnikesa 3.200 zaposlenih, 90 miliona korisnika i web alatom koji omogućava korisnicima da dizajniraju sadržaj koji žele da plasiraju na društvenim mrežama, prave prezentacije za školu ili posao, i edituju video zapise  — a uskoro će im pomoći da urade mnogo, mnogo više od toga!

Za kraj, delimo sa tobom 11 sjajnih izuma koje su pronašle žene!

Da li znate da su ovih 11 izuma pronašle žene?

Akvarijum
Pronalazačica: Jeanne Villepreux-Power
Godina / period: 1832

Aparat za sladoled
Pronalazačica: Nancy Johnson
Godina / period: 1843

Kompjuterski algoritam
Pronalazačica: Ada Lovelace
Godina / period: 1843

Originalna igra Monopola
Pronalazačica: Elizabeth Magie
Godina / period: 1903

Pogonski sistem svemirskih raketa
Pronalazačica: Yvonne Brill
Godina / period: 1974

Lampa i teleskop za podmornice
Pronalazačica: Sarah Mather
Godina / period: 1843

Globus
Pronalazačica: Ellen Fitz
Godina / period: 1875

Čamac za spasavanje
Pronalazačica: Maria Beasley
Godina / period: 1882

Auto grejač
Pronalazačica: Margaret A. Wilcox
Godina / period: 1893

Filter za kafu
Pronalazačica: Melitta Benz
Godina / period: 1908

Centralno grejanje
Pronalazačica: Alice H. Parker
Godina / period: 1919

Rastite uz nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umetnost i matematiku

STEAM je uzbudljivo i inovativno polje, sa mnogim mogućnostima za žene i devojke da započnu svoju karijeru. Pridružite se tehnološkoj industriji kako biste učestvovale u kreiranju inovacija i pokretanju promena u svojoj zajednici ali i u svetu. Vi to možete!